
Coprul nostru foloseste ca sursa de energie glucoza obtinuta din zahar si carbohidratii prezenti in alimentele noastre. Dieta ketogenica forteaza corpul nostru sa treaca de la a folosi gulcoza ca sursa de energie la a folosi grasimea prin producerea de ketoni (ketoza).
Pe scurt, dieta ketogenica este bogata in grasimi si are un continut scazut de carbohidrati. Acest stil dietetic de viata ofera multe beneficii pentru sanatate, inclusiv va poate ajuta sa pierdeti in greutate.
Mai mult decat atat, aceasta dieta este utila chiar si in lupta impotriva diabetului, a cancerului, epilepsiei si a bolii Alzheimer. Practic se realizeaza scaderea aportului de carbohidrati si inlocuirea acestora cu grasimile. Aceasta schimbare pune corpul intr-o stare metabolica numita ketoza.
Dieta standard (SKD) contine aproximativ 70% grasimi, 10% carbohidrati si 20% proteine. Pe de alta parte, dieta ciclica ketogenica (CKD) jongleaza intre perioade de zile ketogenice (5 zile), cu doua zile de dieta cu continut mare de carbohidrati.
Dieta ketogenica vizata (TDK) permite adaugarea de carbohidrati in jurul antrenamentelor dumneavoastra. Iar dieta ketogenica bogata in proteine este foarte similara cu cea standard, insa include mai multe proteine. In principiu, raportul este de 60% grasimi, 35% proteine si 5% carbohidrati.
Cea mai cercetata si recomandata varianta este versiunea standard. (SKD) Celelalte versiuni sunt, in special, utilizate de sportivi sau culturisti.


Ketoza este o stare metabolica in care corpul utilizeaza grasime drept combustibil. Ea apare atunci cand se reduce aportul de glucoza (zahar) si carbohidrati, care sunt pricipalele surse de energie. Limitarea carbohidratilor se realizeaza cu ajutorul grasimilor (carne, peste, oua, nuci, uleiuri sanatoase). Acest mod este unul rapid prin care puteti intra in ketoza.
Practicarea postului intermitent va poate ajuta sa intrati mai rapid in ketoza. Cea mai comuna metoda implica consumul de alimente timp de 8 ore pe zi. In schimb, restul de 16 ore pe zi sunt dedicate postului. (nu se consuma alimente)
Exista anumite teste de sange, respiratie si urina care pot determina daca ati intrat in ketoza. Aceste teste masoara numarul de ketoni produsi de corp. Simptome precum gura uscata, sete crescuta, urinare frecventa si scaderea apetitului pot indica, de asemenea, starea de ketoza.
Inscrie-te la newsletter
Alege sa fi primul care afla de promotiile noastre si de lansarile noi de produse abonandu-te la Newsletter.
Da! Dieta este un mod eficient de a pierde in greutate. Conform a 13 studii de specialitate, aceasta dieta este mai eficienta in pierderea de grasimi decat o dieta saraca in grasimi. Se reduce, de asemenea, tensiunea arteriala si nivelul de trigliceride.
Aceasta dieta a aparut drept modalitate pentru tratarea bolilor neurologice. (epilepsie) De asemenea, aceasta dieta este indicata pentru prevenirea bolilor de inima sau incetinirea progresului cancerului. (celula canceroasa se hraneste in special cu zahar) De asemenea, reduce simptomele asociate cu boala Alzheimer, si reduce convulsiile la copiii epileptici.
Dieta ketogenica are beneficii si pentru boala Parkinson prin ameliorarea simptomelor, dar si pentru ovarului polichistic.
Trebuie sa tineti cont ca cercetarile din acest domeniu sunt inca departe de a fi concludente. Va sugeram sa consultati un nutritionist cu vedere la orice aspect al dietei ketogenice ce va intereseaza.
