Calitatea alimentelor din ziua de astazi reprezinta un subiect controversat atat in online, cat si in offline. Cand vorbim despre calitate, ne referim de cele mai multe ori la valoarea nutritiva a alimentelor pe care le consumam. Oxfam este o organizatie internationala cu sediul in Oxford care doreste sa gaseasca solutii pentru eradicarea saraciei. Acestia au realizat un clasament al tarilor cu cea mai buna calitate a hranei. Iata ce au descoperit:

Din pacate, Romania este vazuta drept ,,Cenusareasa Europei”. Desi multi turisti straini se indragostesc de bucatele noastre, adevarul este ca scorul nostru este de 51. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca ocupam unul dintre ultimele locuri la nivel european in ceea ce priveste calitatea alimentelor pe care le consumam. Cei mai bine hraniti sunt olandezii, elvetienii si francezii, ba chiar si spaniolii sau grecii. Dintre tarile europene, doar Moldova, Azerbaidjan, Armenia si Bosnia-Hertegovina stau mai rau decat noi. Parerea nutritionistilor este ca meniul nostru este destul de limitat la capitolul ,,diversitate”.

 

Abia acum, in ultimii ani existi diversitate in alimentatia romanilor. Au inceput sa apara fructele exotice, pastele, cerealele integrale si alimente pe care le gasim in supermarket-uri. La tara, in trecut, principalele alimente erau cartofii, carnea, muraturile si eventual salate, dar numai in perioada verii. La noi iarna se taie porcul de exemplu si în functie de cat de mare este, acea carne ramane pentru tot anul. Nici apa pe care o consumam nu este de foarte buna calitate. Apa de la robinet contine multe metale si nitrati care nu ar trebui sa fie acolo. Ideala ar fi apa imbuteliata, dar faptul ca este imbuteliata in sticle de plastic nici asta nu o face foarte sanatoasa.

Lorena Somesan, nutritionist

 

Stim de unde vine mancarea din farfuria noastra?

Din pacate, nu avem mai deloc controlul asupra a ce avem in farfuria noastra. De cele mai multe ori, alegem sa cumparam alimente din magazin. O parte dintre acestea pot fi chiar si semi-preparate. Ne bucuram de faptul ca vom castiga timp si se va gati repede. Din pacate insa, mancam ceva despre care nu stim de unde a venit, cum a fost produs, ce produse chimice contine si mai ales, ce efecte au acestea. Din pacate, nu toti avem posibilitatea de a ne procura hrana din surse sigure, sau de la persoane care cresc legume, fructe si animale la curte. Cu toate acestea, agricultura ecologica poate fi o varianta curata si responsabila.

S-a demonstrat ca practicile agricole conventionale dauneaza atat planetei noastre, cat si consumatorilor. De exemplu, orice pesticid are efecte potentiale diverse atat asupra celor care le aplica, cat si asupra consumatorului final.

Revenind la studiul Oxfam, Romania se afla pe locul 5 in Europa la capitolul obezitate si diabet. Foarte multi oameni au impresia ca medicamentele vor salva si vor rezolva totul. Din pacate, ei nu isi mai schimba alimentatia si continua sa manance alimente cu indice glicemic mare. Ar trebui, de asemenea, sa diversifice alimentatia si sa tina cont de calitatea alimentelor. De asemenea, ne-am obisnuit sa mancam haotic, iar in pauzele pe care le luam, activitatea preferata este rontaitul. Aceste obiceiuri haotice au efecte negative pe termen lung. In timp, se poate instaura obezitatea si diabetul, dar si alte boli cardio-vasculare.

O solutie ar putea fi agricultura ecologica, dar si anumite diete aplicate ca si stil de viata. Pentru cele mai potrivite regimuri alimentare, se va consulta in mod obligatoriu un nutritionist. Acesta va fi in mare masura sa analizeze toate informatiile despre un pacient si corpul sau, si sa ii sugereze varianta potrivita pentru acesta. Iar, pe termen lung, este posibil ca agricultura ecologica sa castige teren. Cererea va fi din ce in ce mai mare, iar avantajele pe care acest tip de agricultura le aduce mediului sunt importante: reducerea eroziunii, restabilirea calitatii apelor freatice si a calitatii solurilor. Contactati-ne pentru mai multe informatii legate de acest subiect.

Call Now Button